KUNSTNERSTEDET HVITSTEN

Det er noe med lyset i Hvitsten som har tiltrukket seg kunstnere til alle tider. Theodor Kittelsen bodde i Hvitsten fra 1892 og hadde en av sine mest produktive perioder her. Oscar Wergeland – bror av Henrik – hadde tilhold i Hvitsten. Her malte han det landskjente og folkekjære maleriet, “Riksforsamlingen på Eidsvoll” fra 1814. Da regjeringsadvokat Lasson kjøpte Lisbethstuen som feriested i 1870 årene, fikk kunstnermiljøet i Hvitsten ytterligere vind i seilene. Hans barn pleiet omgang med Christianiabohemen, der fremtredende person besøkte Hvitsten for kortere og lengre perioder. Navn som Fritz Thaulow, Christian Krogh og ikke minst Hans Jæger visste å sette pris på et glass vin eller to i festlig lag – ikke alle i nabolaget satte pris på de originale gjestene. I rekken av store navn med tilknytning til Hvitsten kommer vi selvsagt ikke utenom Edvard Munch. Han kjøpte eiendommen Ramme i 1910. Munch levde et mer tilbaketrukket liv i denne perioden, og lot seg inspirere av landskapet. Han bodde på Nedre Ramme gård til sin død i 1944.

ET LEVENDE SAMFUNN I ÅRHUNDRER

Hvitstens beliggenhet med sin havn, omgivelser og naturressurser har gitt dette lille tettstedet en betydelig plass i norgeshistorien. Det finnes tollprotokoller helt tilbake fra 1604. Opprinnelig var Hvitsten et strandsted under gården Strand, beliggende et godt stykke oppover landskapet. Tilgangen til sjøen ga mulighet for å skape en lasteplass og et saltsyderi nede ved sjøen. Fra denne gården kom Sigurd Sigurdssøn, som senere ble rådgiver for Magnus den Blinde. På 1600 og 1700 tallet ble Hvitsten en viktig eksporthavn for tømmer og trelast til Holland. Siden dette var lenge før kjøleskapets oppfinnelse, var isbryting en stor eksportindustri. Ikke få skip, fullastet med is forlot havnen i Hvitsten med kurs for England. Ikke nok med det; i 1940 da kongen flyktet til England, var det et skip fra Hvitsten som sørget for at Norges gullbeholdning tok samme veien.

SKIPSREDERFAMILIEN OLSEN

Familien Olsen har hatt sitt virke og bosted i Hvitsten siden tidenes morgen. Selv i dag vil mange si at familien Olsen er Hvitsten. Det startet i midten av forrige århundre med internasjonal handel og skipsfart. Den eldste, Fredrik Christian kjøpte sine to første seilskip i 1848. På det meste hadde hans rederi 16 seilskip. Olsenfamiliens hjerte banker for Hvitsten den dag i dag. I parken ved den gamle skolen og den vakre stavkirken har Fred. Olsen satt opp en samling av gallionsfigurer som engang har prydet baugen på familiens mange skip. Han oppfordrer folk til å bruke parken, og hver sommer arrangeres populære konserter med kjente artister her. Den gamle kirken i stavkirkestil, bygget i 1901, var en gave fra Bolette Olsen. På Ramme Gård har Petter Olsen laget et av Norges flotteste hageanlegg etter model l fra en gammel engelsk barokkhage. Også her arrangereres det konserter og teaterforestillinger i amfiteateret i friluft. En liten kombinert butikk og kafe selger og serverer økologisk dyrkede produkter.

VISNING ETTER AVTALE.

 

ADV. TOM ELLIOT JOHNSEN

ADV. TOM ELLIOT JOHNSEN

ADVOKAT/MEGLER

AVD.FROGNER

MOB: 922 13 820
EPOST: tej@sem-johnsen.no

 

logo_vanrett